понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Работа за младите - спънка след спънка

Рейтинг:
5 0
Старите проблеми остават - стаж поне две години, завишени, понякога нереални изисквания

От ноември 2014 г. Ива си търси активно работа. Тя е на 27 години, с висше образование в областта на масовите комуникации. Интересите й са свързани с пеене, музика, онлайн маркетинг и фармацевтика. Тя е от онези млади хора, които първо искат да получат опит в различни сфери, за да открият истинското си призвание.

Точно за тези хора се оказва най-трудно намирането на работа, когато останат на пазара на труда.

"Аз съм човек, който има страшно много интереси и виждам, че това е проблем за някоя част от работодателите, защото масово искат да имаш опит повече от две години, но това е малко сложно, защото те не ти дават възможност да се докажеш на дадено място, камо ли да имаш този стаж. И ето всички тези неща в крайна сметка се оказват проблем, че се интересувам от толкова различни неща, а всъщност според работодателите трябва да се интересуваш само от едно нещо", споделя опита си Ива.

Младата жена търси работа чрез сайтове за професионална реализация, чрез приятели и познати. Последното интервю за работа, на което е била преди няколко дни, е в голяма фармацевтична компания, там също удря на камък.

Пречка в намирането на работа за млад човек се оказва възрастовата разлика между работодатели и кандидати. Работодателите най-често са хора традиционалисти.

От агенция за подбор и обучение на персонал определят ситуацията, в която се намира Ива, като тенденция. В подобно положение са много хора между 20 и 30 години. 

Един от важните моменти в успешното намиране на работа е представянето по време на самото интервю. Всеобщо прието е, когато човек отива на интервю за работа, да бъде обран, сериозен и добре да е премислил предварително отговорите си. И това обаче се оказва доста индивидуално.

Работодателите почти винаги играят на сигурно. В лицето на един кандидат те искат да видят сериозен и отговорен човек, на когото могат да разчитат във всяка ситуация.

Най-четени
12:00
12:05
Медицински новости с д-р Санджай Гупта