понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Мобилните камери отново срещу нарушителите

Рейтинг:
1 0
Заради липсата им през миналата година за първи път броят на жертвите нарасна

Парламентът върна камерите на пътя. Това стана с окончателното гласуване на промените в закона за движение по пътищата.

В Закона е записано, че камерите ще бъдат стационарни и такива, които ще прикрепени към превозните средства и временно разположени на пътен участък. Вече няма да е необходимо пътните полицаи да спират превишилите скоростта водачи. Така вносителите на промените смятат, че контролът ще е по-ефективен и няма да има корупция. Преди година Върховният административен съд спря всички над 140 камери с мотив, че записващите устройства поставят шофьорите в неравностойно положение.

През миналата година по тази причина за първи път броят на жертвите нарасна, а този на установените нарушения на пътя са с около 300 хил. по-малко. Тези камери са и жизнено важни, и животоспасяващи, заяви в предаването NEWSROOM по NEWS7 експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев.

Той изрази увереност, че с връщането им дисциплината на пътя ще се засили. Освен това по този начин ще бъде решен проблемът с корупцията на 100%. Не се губи време да се спират нарушителите и да се пишат актове, а следващият нарушител може да бъде заловен веднага. Освен това плащането може да стане по интернет от вкъщи, както и от всяка една банка. Глобите за високите скорости може да минат над 1000 лв.

Най-четени