22 ноември

Източник: БГНЕС

На 22 ноември 1963 г. американският президент Джон Кенеди е застрелян показно в Далас. Покушението се смята за възлов момент в историята на САЩ поради силно травмиращия му ефект върху цялата нация. И до ден днешен отговорът на въпроса кой точно стои зад неговото убийство остава загадка.

Джон Кенеди е 35-ият президент на САЩ. Заема тази длъжност от 1961 г. до убийството му през 1963 г. Член на известната фамилия Кенеди, той се счита за икона на американския либерализъм.

Значимите събития по време на неговото управление са провалът с операцията в Залива на прасетата, Кубинската ракетна криза, изграждането на Берлинската стена, надпреварата за Космоса, ранните събития във Виетнамската война и движението за гражданските права. В множеството класации на американските президенти Кенеди има оценка малко над средната, но в общественото мнение той често се счита за велик държавник.

Кенеди е единственият католик, избиран за президент, първият, който е роден в 20 век, последният (за момента), който умира преди мандатът му да е изтекъл, последният демократ от Севера, избран на този пост и последният, който встъпва в длъжност направо от Сената. Той е и най-младият починал президент – на 46 години.